מה עושים בשנת בת מצווה?

וזה הרגע הנה באה השעה

הילדה הזו מתקרבת לגיל 12, אי אפשר לפספס את זה, או שהיא מדברת על זה כבר שנה, או שכל הסביבה מדברת על זה, על השנה על הארוע, על החלומות ועל ההוצאות של כל הדבר הזה. 

אז מה עושים בשנת בת מצווה??

הארוע הזה מצריך התגייסות של אנרגיה, של חשיבה, של זמן, של כסף, ושל פניות.

ובניגוד לבר מצווה שיש כמה דברים שמוכתבים מבחוץ, כמו עליה לתורה והנחת תפילין, אצל הבנות השמיים הם הגבול, ויש אינסוף רעיונות ואפשרויות, מה שהופך את כל השנה הזו לארוע חסר הגדרה ברורה, ובקלות אפשר ללכת פה לאיבוד.

המאמר הזה לא יתן לכם רעיונות מה לעשות, הוא בעיקר יעזור לכם לעשות קצת סדר במחשבות, מה חשוב ומה פחות חשוב, ומאיפה בכלל להתחיל…

אז מה הסיפור של הבת מצווה הזו?

  • הבת מצווה הזו היא שלה, אבל היא גם שלכם. בניגוד לימי הולדת קודמים, בהם השקעתם פחות מחשבה, ופחות כסף, כאן אתם נכנסים עמוק יותר לתכנים, לאווירה שתרצו שתהיה, ויש לכם גם הוצאות על הארוע. יש לכם הרבה מקום להחליט מה מתאים ומה לא, אבל לזכור שזה עדיין הארוע שלה, וככל שהיא תהיה יותר שותפה, ופעילה בתכנון, כך תצליחו לייצר ארוע שיהיה לשביעות רצונה ורצונכם. נדרשת פה חשיבה, תכנון ותקשורת טובה כדי לייצר את החוויה שאתם רוצים לכם לה.
  • בת מצווה וגם בר מצווה, הם ארועים משפחתיים, ואולי הארועים היחידים שאתם כהורים מייצרים בעצמיכם, ובאופן כמעט בלעדי. גם אתם בהורות נמצאים בשלב חדש, שלב ההתבגרות שלכם כהורים. מהורים בתפעול טכני יומיומי, אל שלב אחר, של מהות, ושל תקשורת בוגרת יותר. הארוע הזה מאפשר לכם, להניח מול עצמיכם, מול הילד/ה שלכם ומול העולם (האורחים) את ההורות שלכם, ואת הערכים שאתם מאמינים בהם. הארוע הזה הוא הזמן שלכם להזכר באמונות, בערכים ובחוזקות שלכם כהורים ולהאיר אותם לעולם.
  • הילדה הזו נוכחת בחייכם כמעט 12 שנה, עברתם כל כך הרבה ביחד, 12 שנה זו תקופה מאד משמעותית, אתם מכירים אותה היטב, ככה אתם חושבים לפחות…אז חשוב כאן בהזדמנות הזו לעצור, ולהסתכל עליה, לראות את התחנות המשמעותיות שעברה עד כה בדרך. הגיל הזה הוא גיל של המון שינויים, סביר להניח שכבר התחלתם להרגיש ולראות את השינויים, בגוף, בחשיבה, בעצבים…תנו להם מקום, תתפעלו ממנה, במקומות שבהם אתם רואים את הגדילה שלה, את המקומות שבהם היא לוקחת אחריות, את המקומות בהם היא מקבלת החלטות בעצמה, דברים שהיא עושה למען המשפחה, החברים. אני יודעת שבטח יש דברים שאתם פחות אוהבים, אפשר לדבר על זה, אבל על תוותרו על המקומות המעצימים שרואים את היופי ואת הטוב שבה, את הנערה הבוגרת האחראית והמיוחדת שהיא הופכת להיות.
  • תתכוננו לחוסר הסכמה ביניכם ובין הבת שלכם. יהיו פערים בין מה שהיא רוצה שיהיה, למה שאתם רוצים, יהיו אולי פערים בסגנון הארוע, בעלויות של מה שאתם יכולים להוציא ומה שהיא מבקשת, פערים בערכים, בין הדברים שחשובים לכם ומה שחשוב לה. הפערים ימשיכו ללוות אתכם במערכת היחסים הזו, זה נורמלי וכך גם צריך להיות, אתם מגדלים אותה להיות אדם בוגר, שמקבלת החלטות בעצמה, תהיו מוכנים לזה שלא תמיד תסכימו על הכל. אבל, וזה אבל גדול! אל תוותרו על הקשבה ושיח ביניכם, אפשר לדבר גם על המחלוקות, אפשר לדבר על תפיסות עולם, אפשר גם לא להסכים. אבל כל הזמן לנסות לייצר את הגשר הזה, שמצליח להבנות מעל הפערים. בהקשבה, בסבלנות, בפשרות, ובהליכה משותפת.
  • כדי שהשנה הזו והארוע הזה יהיה משמעותיים לכם ולה, תתכננו אותו. תחשבו מה הדברים שיכולים להפוך את השנה הזו למשמעותית, תחשבו גם על מה ממש יבאס אתכם אם לא יקרה השנה או בארוע. תנעצו זמנים ביומן שמוקדשים לתכנון השנה, או לארועים שתרצו שיקרו. תעזרו בשרותים חיצוניים, אם אתם לא מצליחים לייצר לבד, הכל אפשרי, אבל תזכרו שזה שער חשוב, ונוכחותכם שם היא אבן דרך משמעותית להמשך היחסים בינכם.

תשמחו בשלב הזה, תזכירו לעצמכם מה העיקר ומה הטפל, ותשמחו בילדה שלכם!
שתהיה שנה מלאה ברגעים מעצימים, מחברים ומשמחים.

כאן תוכלו להוריד מדריך לתכנון שנת בת מצווה ביחד עם הבת, 3 פעילויות שמטרתן לייצר תיאום ציפיות ושיח על שנת הבת מצווה, באווירה נעימה ומזמינה.

אהבת? מוזמנת לשתף!
Picture of ציפי הירש

ציפי הירש

מנחה סדנאות טיולים ומסעות ברוח יהודית וישראלית לאמהות ובנות מצווה

מוזמנות להצטרף אלינו!

מסע עלמות

יומיים מרגשים בגולן לאמהות ובנות מצווה

טועמות עולמות

תפריט סדנאות בהתאמה אישית

'עלמות מגלות עולמות'

טיול יום בעקבות החלוצות

עלמה ולמה?

ליווי אישי או קבוצתי בזום, 4 מפגשים לאמא ובת בשנת המצוות.